Mat

Gravid vecka 40 & antiinflammatorisk kost

Hej på er!

Hjälp vad jag varit dålig på att uppdatera här! Hela december hade jag så galet mycket att göra då jag både jobbade på slottet och med mitt företag. Jag har haft en hel del sångjobb och mycket häng med släkt på både min och min sambos sida. Sedan tre veckor tillbaka har jag dock varit hemma och inte jobbat, utan bara förberett allt inför bebisens ankomst. Allt är färdigt nu, och jag ska visa lite bilder i veckan tänkte jag.  Vi har installerat en tvättmaskin och ordnat med ett vägghängt skötbord. Alla lister i sovrummet är fixade och allt som behövs till bebisen är inköpt och klart. Bebiskläderna, filtar m.m är tvättat. Jag märker att jag går runt och boar en hel del. Städar när det inte ens är stökigt osv.  När man är hemma hela dagarna måste man ha det fint och harmoniskt omkring sig.

För övrigt har jag bestämt mig för en sak. Jag har alltid varit väldigt kost- och träningsmedveten och testat många olika dieter för min huds skull. Jag har atopiskt eksem som är en kronisk hudsjukdom. Tidigare åt jag LCHF och då mådde magen väldigt bra och eksemet var bra i perioder, men aldrig helt borta. Den senaste tiden har jag dock läst på lite mer om antiinflammatorisk kost och inser att jag förmodligen ätit alldeles för mycket mejeriprodukter innan, och även vin innan jag blev gravid. Nu utesluter jag mao mejerier, gluten, raffinerat socker och kött (äter ibland fisk och skaldjur). Dvs jag äter nästintill veganskt. Dock vill jag inte kalla mig något speciellt eller sätta förbud, då jag i bra perioder då eksemet inte är så illa, kan äta tex ost och ägg, eller ta en fika utan problem. Angående kött så tycker jag om fisk, men har fått svårare och svårare att äta kött då jag vet hur hemsk industrin är och jag mår bara illa på grund av det. Däremot kan jag tänka mig att köpa vildskjutet kött. Jag anser att vi människor behöver kött, men absolut inte i de mängder många äter idag. Samma gäller för kolhydrater och ex fruktsocker. Nu finns det en oändlig tillgång på alla livsmedel, men förr åt man mer säsongsbaserat och man hade kanske inte alltid tillgång till kött eller sockerrika livsmedel. Allt med måtta tror jag på!

Hursomhelst, istället för att äta äggröra eller en skål yoghurt till frukost har jag börjat med smootihes. Så perfekt! Går snabbt att göra och man får i sig så mycket nyttigheter! Tror lilla bebis i magen uppskattar det med. I morse gjorde jag denna supergoda gröna smotthie bowl till frukost. Se recept nedan! Nu blir det en promenad i vintervädret! Puss!

Grön smoothie recept:

 • 1 avokado
 • 1 banan
 • 1 näve babyspenat
 • 1/2 mango, eller en näve frysta mangobitar
 • 1 msk riven kokos
 • 1 msk chiafrön
 • 1 tsk kokosolja
 • 1 msk pressad citron
 • 2-3 cm ingefära
 • 1 msk kollagen
 • 1 tsk spirulina

Mixa! Självklart går det att modifiera receptet med annat man tycker är gott och passar till. Jag toppade min smoothie med mandlar, cashewnötter, kokos, chiafrön och blåbär. Spirulina är en alg som är väldigt närigstät och innehåller proteiner, mineraler, essentiella aminosyror och klorofyll. Kollagen utvinns från viltfångad torsk och är ett komplext protein som är bra för hår, hud, naglar, ledband, ligament, organ och blodkärl. Ni hittar dessa produkter på Welloteket.

Vecka 40!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply